Μαλλιάς Θεόδωρος

Ο Θεόδωρος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Πάτρα όπου ζεί και εργάζεται ως καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Ψυχολογίας στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος.

Σπούδασε Fine Arts με έμφαση σε μαθήματα Αισθητικής-χρωματισμό-προοπτική Σχεδίου- Ιστορία Τέχνης, στο Πανεπιστήμιο του Cleveland της Αμερικής.

Είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του τριακονταετούς  Συλλόγου Πατρινών Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών – Κωστής Παλαμάς

  • Τέχνη: Ζωγραφική
  • Είδος: –
  • Website: –

Πληροφορίες

Βιογραφικό

Ο Θεόδωρος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Πάτρα όπου ζει και εργάζεται. Ευτύχησε να έχει μια κόρη τη Σοφία καθηγήτρια της Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού  του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι διδάκτωρ, διπλωματούχος  Ψυχολόγος, πιστοποιημένος Αθλητικός Ψυχολόγος από την Εταιρεία Αθλητικής Ψυχολογίας, καθ. Κοινωνιολογίας και καθ. Φυσικής Αγωγής με σπουδές και Μεταπτυχιακά στο Cleveland State University της Αμερικής καθώς και επιστημονικός επισκέπτης στην Εθνική Ακαδημία Επιστήμης  της Βουδαπέστης.

Δίδασκε τις ανωτέρω επιστήμες στο ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδος  και ανέπτυξε μεγάλη πολιτιστική και καλλιτεχνική δράση.

Από το τμήμα Fine Arts του Πανεπιστημίου του Cleveland της Αμερικής , σπούδασε Fine Arts με έμφαση σε  μαθήματα Αισθητικής-χρωματισμό-προοπτική Σχεδίου- Ιστορία Τέχνης και αγάπησε με πάθος τις Τέχνες, την εικαστική και Ποιητική δημιουργία μέσω των οποίων εκφράζει το ανήσυχο πνεύμα του, αντλώντας τα θέματα του από την ανθρώπινη ύπαρξη και την ακαταμάχητη απεραντοσύνη της Θάλασσας εμπλουτίζοντας τα με ιδιαίτερο συναισθηματισμό και πνεύμα.

Λάτρης της Θάλασσας, από μικρός τριγύριζε στα καρνάγια-μουράγια και στο μόλο της Πάτρας, ονειρευόμενος ταξίδια ποντοπόρα. Ευτύχησε για πολλά χρόνια ως Πρόεδρος του Πανεπιστημιακού  Αθλητισμού της χώρας μας να  ταξιδεύσει σε πολλά μέρη του κόσμου( Ασία –Αφρική Αμερική- Μεξικό –Βραζιλία– Καναδά –Ρωσία-Ευρώπη κλπ.) όπου και μελέτησε τα ήθη τα Έθιμα την κουλτούρα  και τα Μουσεία Τέχνης των λαών αυτών κάνοντας πραγματικότητα τις παιδικές του ονειροπολήσεις.

Είναι  ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του τριακονταετούς  Συλλόγου Πατρινών Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών  ο οποίος με τις Πανελλήνιες και Διεθνείς δράσεις του  για την διάσωση και την ανάδειξη τόσο της οικίας Παλαμά σε Μουσείο Πολιτισμού καθώς και του Ολυμπιακού Ύμνου του Παλαμά, σε Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά, με την υπ.αριθμ.53/09/-07-2015 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πατρών έγινε τροποποίηση  και μετονομάσθηκε  σε Σύλλογο Καλών Τεχνών Πάτρας «Κωστής Παλαμάς».

Ο Θεόδωρος, λάτρης της Τέχνης, της Ψυχολογίας και της Κίνησης,  μελετά την Αισθητική Ψυχολογία με ομιλίες του στην Ελλάδα και το Εξωτερικό για την:

  1. Ψυχολογική και φιλοσοφική διάσταση της Πρωτοποριακής ζωγραφικής
  2. Πνεύμα και Τέχνη
  3. Τέχνη και Ψυχανάλυση
  4. Τα Σπόρ είναι Τέχνη
  5. Οπτικοακουστική παρουσίαση για τον Κωστή Παλαμά «Ολυμπιακός Ύμνος –Ολυμπισμός»

Ο κ. Μαλλιάς, εκπροσώπησε την χώρα μας, το Υπουργείο Παιδείας και την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού,  σε πλήθος Διεθνών  Forum και Συνεδρίων, υπήρξε ιδρυτικό και διοικητικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακού Αθλητισμού  και  ενεργό μέλος Επιστημονικών και Πολιτιστικών Συλλόγων.

Για την επιστημονική του προσφορά και δράση έχει  συμπεριληφθεί στο Διεθνές βιβλίο της Αθλητικής Ψυχολογίας  WHO IS WHO.

Πρωταθλητής στο Στίβο μέλος της  Εθνικής ομάδας Δεκάθλου, εν ενεργεία αθλητής βετεράνος, είχε  την τιμή  να συμμετέχει στην αφή της  Ολυμπιακής  δάδας  σε επτά Ολυμπιάδες, οι οποίες και  κοσμούν τις Συλλογές του.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ο φιλόλογος και  συγγραφέας Φώτης Δημητρόπουλος αναφέρει σε ένα σημείο της κριτικής του για το Έργο του Θεόδωρου Μαλλιά.

« Με έκαναν τα έργα σου να νοιώθω αυτάρκεια ισχυρή με την ηθική ομορφιά που ξετυλίγεται μπροστά μου. Επιβεβαιώνεται η ελευθερία του ανθρώπου, όταν μπορεί ένα έργο να εκφράσει το άυλο και το θαυμάσιο μέσα από την μορφοποίηση της ιδέας αλλά και την ιδεοποίηση της μορφής που προσφέρει η ομορφιά τους.

Να γνωρίζεις ότι μπορείς να δώσεις κάτι και στους άλλους από την ηρεμία και γαλήνη, από την ευτυχία της αγάπης, από την σιωπή της μοναξιάς, από τη ρέμβη και το όνειρο που κρύβει στην ψυχή του ο καλλιτέχνης»

Ο δε κριτικός και συγγραφέας Μανώλης Πράτσικας σχετικά με την ιδιαίτερη αγάπη και εικαστική δημιουργία του Θ. Μαλλιά για την θάλασσα αναφέρει: « Ποιος γνώριζε να αποδώσει καλύτερα τα χρώματα και τις διαθέσεις της γαλάζιας αυτής θεάς όταν ποτέ δεν της γύρισε την πλάτη και τολμά να την ταξιδεύει σ’ όλα της τα μήκη και πλάτη, μ’ ένα φουσκωτό, αυτός ο παθιασμένος κι’ ατέλειωτα ρομαντικός λάτρης της θάλασσας».  

Στην τεχνική του διακρίνεις τον Κλασικισμό απαλλαγμένο από τα αυστηρά στοιχεία του απόλυτου μέτρου της φόρμας, δίνοντας χώρο στο φώς και την ελευθερία της κίνησης  κάνοντας αισθητή την εμπρεσιονιστική ύπαρξη, αντλεί δε τα θεματά του από ανθρώπινη ύπαρξη καθώς και από την απεραντοσύνη της γαλάζιας θεάς όπου η ανθρώπινος μόχθος μάχεται να επιβιώσει από την ακαταμάχητη αγριάδα της  και η απόλυτη γαλήνη βρίσκει την αιώνια αγαλλίαση στα μαγευτικά ηλιοβασιλέματα.

Η υπό έκδοση ποιητική του Συλλογή με τίτλο «Ψυχικές αναζητήσεις με χρώμα και Φώς» διεισδύει στα άδυτα της ψυχικού κόσμου απ’ όπου αναδύουν όλες οι συναισθηματικές διακυμάνσεις.

Το αναγνωρισμένο  συγγραφικό του έργο με το πολυτελές, δίγλωσσο βιβλίο-άλμπουμ, διακοσμημένο με τα ωραιότερα αγάλματα και αγγεία από τα μεγαλύτερα Μουσεία του κόσμου και   με τίτλο «Ολυμπισμός-Ολυμπιακός Ύμνος-Αρχαίο Πνεύμα Αθάνατο-Κωστής Παλαμάς» μας τιμά να τελεί  υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακού Αθλητισμού, είναι το βασικό κριτήριο για την ανάδειξη από την UNESCO του Ολυμπιακού Ύμνου ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά και κοσμεί τις βιβλιοθήκες μεγάλων  Μουσείων, την Βουλή των Ελλήνων, τον  Διεθνή Αερολιμένα Αθήνας, Υπουργεία, Βιβλιοθήκες Τραπεζών, Επιμελητήρια, Οργανισμούς και φορείς.

Επικοινωνία
  • Τηλέφωνο:
  • email: