Μικές Βασίλης

Η χάρη και η ομορφιά που δίνει ο καλλιτέχνης στο σκληρό αυτό υλικό αφήνει ιδιαίτερη εντύπωση στον φιλότεχνο και μαγεύει η αρμονία και στιλπνότητα των παραστάσεων.

  • Τέχνη: Γλυπτική
  • Είδος: –
  • Website: –

Πληροφορίες

Βιογραφικό

Ο Μικές Βασίλης είχε από μικρός έντονο ενδιαφέρον με τις Τέχνες και μεγαλώνοντας τον συγκίνησε η γλυπτική, με αποτέλεσμα το μάρμαρο να γίνει το αγαπητό του υλικό.

Η χάρη και η ομορφιά που δίνει ο καλλιτέχνης στο σκληρό αυτό υλικό αφήνει ιδιαίτερη εντύπωση στον φιλότεχνο και μαγεύει η αρμονία και στιλπνότητα των παραστάσεων.

Το μάρμαρο στα χέρια του καλλιτέχνη πειθαρχεί σε κάθε παράσταση και φόρμα είτε αυτή είναι μία μάχη με τις μεγάλες δυσκολίες της είτε ένα πανέμορφο δελφίνι να γλιστρά με περίσσεια χάρη στο υγρό στοιχείο.

Φαίνονται οι μεγάλες δυνατοτητές του στην Τέχνη της γλυπτικής και η μεγάλη του αγάπη γι’ αυτή γρήγορα συμβάλει να πλουτίζει τις γνώσεις του των οποίων η απόδοση κορυφώνεται στο πέρασμα των χρόνων.

Ο Βασίλης είναι από τα πλέον ενεργά μέλη του Συλλόγου με έντονη παρουσία στα Πολιτιστικά και Κοινωνικά δρώμενα του Συλλόγου καθώς επίσης και η συμβουλή του για την ανάδειξη του Ολυμπιακού ύμνου ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.

Επιπλέον Πληροφορίες

Όμως ποτέ δεν επεδίωξε ο καλλιτέχνης αναγνώριση της Τέχνης του μέχρις ότου ο Ιστορικός και Επιμελητής της Εθνικής Πινακοθήκης Μάνος Στεφανίδης είδε τα έργα του και αποφάσισε με συνδρομή του Πολιτιστικού Τομέα του Δήμου Πατρέων να οργανώσουν εκθεσή του.

Ο Στεφανίδης υπογραμμίζει στην κριτική του ότι η αφαίρεση και ο κουσερουτισμός αποτελούν ίσως τις βασικότερες πηγές για την πλαστική έρευνΑ ΤΟΥ Παπαπάνου.

Στην δουλειά του Παπαπάνου το ήρεμο στοιχείο συγκρούετε με το επιθετικό στοιχείο της διαμαρτυρίας και μορφολογικά χωρίζεται σε δύο κατηγορίες.

Στην πρώτη κυριαρχεί ο κάθετος άξονας στη δε δεύτερη η φόρμα αναπτύσσεται οργανικά με τον τρόπο που αναπτύσσεται ένα λουλούδι ή ένας κορμός δένδρου.

Τα παραστατικά στοιχεία όπου εντοπίζονται υποτάσσονται στην γενικότερη αφηρημένη αντίληψη του καλλιτέχνη.

Είναι σπουδαίο ότι όλες τις κατακτήσεις του ο Παπαπάνος τις ολοκλήρωσε με σταθερό και ανυποχώρητο μόχθο μακριά από οποιαδήποτε τύρβη δημοσιότητας.

O Παπαπάνος υπήρξε ένας από τους   Νομικούς σύμβουλος του Συλλόγου και συμμετείχε στην σύνταξη του Καταστατικού του Συλλόγου.

Ο Σύλλογος τον τίμησε σε ειδική τελετή κατά την διάρκεια της εκδήλωσης «Πάτρα-Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης»  και τον αγόρευσε  ως Επίτιμο Πρόεδρο  του Συλλόγου για την πλούσια καλλιτεχνική του δράση.

Επικοινωνία
  • Τηλέφωνο: 6946.619.302
  • email: vasillismikes@blogspot.gr